Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

*. Συνταγές με μέλι.-


Ρακόμελο ζελέ

Υλικά για 6-8 άτομα

350ml ρακή • 350 ml νερό 150γραμμ. ζάχαρη • 3 φύλλα ζελατίνας (15 γραμμ.) • 250ml μέλι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ρακή με τη ζάχαρη και το νερό, έως ότου λιώσει η ζάχαρη, αλλά χωρίς να βράσει. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας αφού τα στύψουμε με το χέρι. Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Το αφήνουμε για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει, γεμίζουμε ατομικές φόρμες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Ξεφορμάρουμε βουτώντας σε ζεστό νερό και σερβίρουμε.


Φέτα τηγανητή με μέλι

Συνταγή του σεφ Σωτήρη Ζαχαρία

Yλικά για 8 κομμάτια

400 γραμμ. φέτα • σούμα (ροδίτικη ρακή) ή τσίπουρο • 200γραμμ. φύλλο Βηρυτού • 1 κ.σ. βούτυρο, κατσικίσιο • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα • 8 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο • 1 κ.σ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρντισμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τη φέτα σε 8 κομμάτια। Τα βρέχουμε με τη σούμα ή το τσίπουρο και αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν και να πάρουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο και κόβουμε τη μακρύτερη πλευρά σε τρεις λωρίδες. Παίρνουμε από 2 λωρίδες κάθε φορά. Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά. Τοποθετούμε κάθε κομμάτι τυριού στη μία άκρη. Διπλώνουμε τα φύλλα δεξιά και αριστερά της φέτας και τα τυλίγουμε. Κολλάμε την άκρη των φύλλων βρέχοντας τα δάχτυλά μας στη σούμα. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε περιχύνοντας με ένα κουταλάκι μέλι κάθε κομμάτι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σερβίρονται ως μεζές.


Τηγανίτες με τυρί και μέλι

Υλικά:

  • 2-3 αυγά

  • 2 1/2 ποτήρια νερό

  • 1/2 κιλό αλεύρι

  • 1/2 κιλό τυρί

  • μέλι

  • λίγο αλάτι (μόνο αν δεν είναι αλμυρή η φέτα)

  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι), ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς προς μια κατεύθυνση (π.χ. όλο δεξιά) και όταν πηχτωσει αρκετά (να μην είναι νερουλό - πιο πολύ πηχτό να είναι), ρίχνουμε μια-μια κουταλιά γεμάτη και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (σαν τους λουκουμάδες).

Περιχύνουμε τις τηγανίτες με μέλι και τις σερβίρουμε ζεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου