Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

*. Mυρμηκικό οξύ, για την καταπολέμηση της varroa.-



Το μυρμηκικό οξύ, πωλείται σε συγκέντρωση 85% και αραιώνεται με συνάρτηση την θερμοκρασία περιβάλλοντος, κατά την εφαρμογή , για την καταπολέμηση της varroa.
. Αραιώνεται σε 50% όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 30 βαθμούς, στο 60% όταν η θερμοκρασία είναι 25 ° - 30 ° και 70% όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 25 °.
 Αυτό συμβαίνει επειδή το μυρμηκικό οξύ  εξατμίζεται πολύ γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες και αργά στις χαμηλές θερμοκρασίες.
 Παρακάτω θα δούμε την ποσότητα του νερού που πρέπει να προστεθεί στο μυρμηκικό οξύ, με συγκέντρωση 85% για να το φέρει σε μια συγκέντρωση 50%, 60% ή 70%. 
·       
  Θερμοκρασία περιβάλλοντος> 30 °
   V 1 (μυρμηκικό οξύ 85 %) =  Ζητούμενο 50% (μυρμηκικό οξύ)        X     60 ml.   = 35,29 ml.  (Στρογγυλοποίηση  σε 35 ml.)
Ο όγκος του νερού που πρέπει να προστεθεί ώστε να πραγματοποιηθεί  η συνιστώμενη δόση είναι 60 ml. – 35 ml. = 25 ml.
·       
  Θερμοκρασία περιβάλλοντος 25 ° -30 °
 V 1 (μυρμηκικό οξύ 85 %)   =  Ζητούμενο   60% (μυρμηκικό οξύ)        X       60 ml.   = 42.35 ml. . (Στρογγυλοποίηση  σε 42 ml.)
Ο όγκος του νερού που πρέπει να προστεθεί ώστε να πραγματοποιηθεί  η συνιστώμενη δόση είναι 60 ml. – 42 ml. = 18 ml.
·       
  Θερμοκρασία περιβάλλοντος <25 °

V 1 (μυρμηκικό οξύ  85 %)   = Ζητούμενο 70% (μυρμηκικό οξύ)     X  60 ml.   = 49.41 ml. (  Στρογγυλοποίηση 49 ml.)

Ο όγκος του νερού που πρέπει να προστεθεί ώστε να  πραγματοποιηθεί  η συνιστώμενη δόση είναι 60 ml. – 49 ml = 11 ml.


Από τον παρακάτω πίνακα, γνωρίζοντας την θερμοκρασία και τον αριθμό των κυψελών που πρέπει να επέμβουμε μπορούμε  γρήγορα να υπολογίσουμε  την ποσότητα του   μυρμηκικού οξέος  85 %  που είναι αναγκαίο  και την ποσότητα του νερού που πρέπει να προσθέσουμε για να γίνει το διάλυμα μας στην αναλογία επί της   % σύμφωνα με την επικρατούσα θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σημείωση: Η δόση π.χ  για 12 κυψέλες , καθώς και οι δόσεις  (10 + 2 κυψέλες)  έχουν το ίδιο  αποτέλεσμα και το ίδιο ποσό .Πέρα από 100 κυψέλες προσθέτουμε 100+? και ετοιμάζουμε το διάλυμα.


 Μυρμηκικό οξύ: Οδηγίες Χρήσης


 Προετοιμασία
 Το μυρμηκικό οξύ συνήθως πωλείται  σε συγκέντρωση 85%, και είναι καλύτερο να ελέγξετε την ετικέτα για να ελέγξετε  τη συγκέντρωση.
_ Φοράτε προστατευτικά γυαλιά και μάσκα, γάντια ανθεκτικά στα χημικά και τα κατάλληλα υποδήματα κατά τη διάρκεια του χειρισμού του μυρμηκικού οξέος.
_Συστήνουμε τη χρήση μιας μάσκας φίλτρου κατάλληλη για  ατμούς.
_ Σε εφαρμογές, συνιστάται το 65%, η οποία επιτυγχάνεται με την ανάμειξη τρία μέρη του μυρμηκικού οξέος συγκέντρωσης 85% με ένα μέρος νερού.
_ Η αστάθεια του μυρμηκικού οξέος μειώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 _ Το Μυρμηκικό οξύ θα πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, όπως ορίζεται στην ετικέτα.

 Χρόνος και η διάρκεια των επεμβάσεων
Το Μυρμηκικό οξύ χρησιμοποιείται όταν η εξωτερική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 ° C, αφήνοντας ορθάνοιχτη την μικρή πόρτα της πρόσβασης.
 Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για το  μυρμηκικό οξύ, έχουν αντικειμενικό σκοπό να  παραταθεί η διάρκεια της εξάτμισης,  και ορισμένες μέθοδοι απαιτούν από εσάς να επαναλάβετε την εφαρμογή κατά διαστήματα που κυμαίνονται από 1 έως 3 ημέρες.  Οι τέσσερις  πιο κοινοί μέθοδοι εφαρμογής είναι:
1.  Πλαστικές σακούλες
2.  Ταμπόν.
3.  Άμεση εφαρμογή στην Κυψέλη
4.  Συστήματα σταδιακής απελευθέρωσης

 Πλαστικές σακούλες
 Χρήση με σακούλες αυτόματου κλεισίματος για κατεψυγμένα προϊόντα (π.χ. zip-lock) που το γεμίζουμε  με απορροφητικό υλικό.. Η μέθοδος αυτή είναι ενδιαφέρουσα  για τα μελισσοκομία  που είναι  μακριά, δεδομένου ότι για μια ολοκληρωμένη θεραπεία επαρκούν μόνο δύο ταξίδια.  Το σύστημα αυτό επιτρέπει την απελευθέρωση του μυρμηκικού οξέος για μια περίοδο περίπου 3 με 4 εβδομάδες.
 - Βάζουμε 20-30 φύλλα  εφημερίδας σε κάθε σακούλα μεγέθους 27x28 εκατ .  Πρέπει να υπάρχουν αρκετά φύλλα της εφημερίδας για να απορροφήσει το σύνολο του μυρμηκικού οξέως. Θα πρέπει  να είναι σε θέση να  απορρόφηση  250 ml νερό βρύσης.
 - Προστίθενται 250 ml μυρμηκικού οξέος  65% σε κάθε σακούλα.
 - Σφραγίστε τις σακούλες, βγάζοντας έξω τον περισσότερο  αέρα, και τοποθετήστε τα σε ένα πλαστικό κουτί που μπορεί να  σφραγιστεί.  Θα ήταν μια καλή ιδέα για να τοποθετήσετε το πλαστικό κουτί σφραγισμένα σε μια άλλη σακούλα.
 - Τοποθετήστε την πλαστική σακούλα στην κατάψυξη για περίπου 2 ημέρες πριν από τη χρήση. Με την μείωση της θερμοκρασίας μειώνει την αστάθεια του μυρμηκικού οξέος, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να χειριστεί.
 - Μετακινήστε το κουτί  σφραγισμένο στο μελισσοκομείο,  κόψτε μια σχισμή στη μια πλευρά του σάκου.  Κάθε σχισμή να είναι περίπου 1 cm x 24 cm.  Για καλά αναπτυγμένο αποικίες γίνονται  2 σχισμές σε κάθε πλευρά του σάκου.Μετά από 10-14 ημέρες κόβουμε άλλες δυο λωρίδες προς το κέντρο.
- Τοποθετήστε τη σακούλα πάνω στα πλαίσια ή στο βυθό, εξασφαλίζοντας ότι οι σχισμές είναι προς το μέρος των  μελισσών . 
 - Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και εάν ο πληθυσμός  βρίσκεται στην κορυφή
 - Εάν οι μέλισσες είναι κοντά στο κατώτατο σημείο και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, η σακούλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος (πάτωμα).

ΤΑΜΠΟΝ
 - Ταμπόν μπορούμε να κατασκευάσουμε  από υλικά που μπορούν να απορροφήσουν  το μυρμηκικό οξύ (π.χ. κουρέλια, χαρτοπετσέτες, χαρτί  κουζίνας).
 - Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει 30 ml μυρμηκικού οξέος  65% χωρίς να στάζει.
 - Η χωρητικότητα του απορροφητικού υλικού μπορεί να μετρηθεί με το νερό.
  - Εφαρμόστε το ταμπόν επί  των πλαισίων και ρίχνουμε 30 ml μυρμηκικού οξέος στο 65% με μια μεγάλη σύριγγα.  - Εάν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, ή ο όγκος των μελισσών είναι κοντά στον πυθμένα, το ταμπόν μπορεί να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος και όχι  πάνω.
 - Με υψηλές θερμοκρασίες το μυρμηκικό οξύ εξατμίζεται μέσα σε 24 ώρες.
 - Η επέμβαση  πρέπει να γίνεται σε διαστήματα των 1-4 ημερών (ανάλογα με τον βαθμό της εξάτμισης), και  συνολικά  5  με  6 εφαρμογές. Τα ταμπόν  μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν  μέχρι να διαλυθεί.

 Άμεση εφαρμογή στο κάτω μέρος της κυψέλης
 - Για να αποφύγετε τη θανάτωση των μελισσών, καπνίζουμε στην είσοδο καπνού για να εξασφαλίσουμε ότι ο όγκος των μελισσών  είναι μακριά από το κάτω μέρος.
 - Με μια σύριγγα, τοποθετούμε  15
ml μυρμηκικού οξέος κατά μήκος στην κάθε μία από τις δύο πλευρές και προς το πίσω μέρος της κυψέλης.
 - Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα 1-4 ημέρες, ανάλογα με το βαθμό της εξάτμισης, για ένα σύνολο 5 ή 6 εφαρμογών.

  Συστήματα σταδιακής απελευθέρωσης
 Υπάρχουν πολλά μηχανήματα ειδικά σχεδιασμένα για την απελευθέρωση του μυρμηκικού οξέος σε κυψέλες.  Συνήθως αποτελούνται από μια δεξαμενή που μπορούν να πληρωθούν και υπάρχει δυνατότητα ελεγχόμενης εξάτμισης ανάλογα με την επικρατούσα θερμοκρασία περιβάλλοντος .Επίσης πολλοί χρησιμοποιούν   αυτοσχέδιες κατασκευές με πλαστικό μπουκάλι και  φιτίλι που επιτρέπει την εξάτμιση του μυρμηκικού οξέος.

 Πότε να χρησιμοποιείτε το μυρμηκικό οξύ
1.  Έξω από τη θερμοκρασία μεταξύ 10 και 30 ° C
2.  Θεραπείες την άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος)
3.  Θεραπείες τέλη του καλοκαιριού, μετά την τελευταία συγκομιδή μελιού έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10 ° C
4. Να μη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής
Αποτελεσματικότητα
 Έως 95% των ακάρεων μπορούν να εξαλειφθούν σε μια περίοδο 14 ημερών.
------------------------ ------------------------
 κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του μυρμηκικού οξέος για τον έλεγχο της varroa του Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας Αρχή Βιοασφάλειας, Νέας Ζηλανδίας 



 πηγή   www.apiculturaonline
  

3 σχόλια: