Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

*. Μαντολάτο.-


Υλικά:
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. μέλι
  • 125 γραμ. νερό
  • 30 γραμ. γλυκόζη
  • 1 πρέζα βανίλια
  • το ασπράδι δύο αυγών
  • 300 γραμ. αμύγδαλο λευκό καβουρδισμένο
  • 125 γραμ. φυστίκι Αιγίνης ανάλατο
  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη.
  • Αφήνουμε να βράσει καλά, και με ένα θερμόμετρο καραμέλας, όταν φτάσει στους 138 βαθμούς ρίχνουμε το μέλι.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο και συγχρόνως χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα.
  • Μόλις το θερμόμετρο δείξει 145 βαθμούς και έχει ασπρίσει η μαρέγκα, ρίχνουμε την καραμέλα σιγά σιγά και σταθερά μέσα στη μαρέγκα  χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  • Συνεχίζουμε για 15 λεπτά ρίχνοντας και τη βανίλια.
  • Σταματάμε το χτύπημα, κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σε μια επίπεδη επιφάνεια ρίχνουμε αρκετή ζάχαρη άχνη.
  • Τοποθετούμε ένα τετράγωνο στεφάνι 16Χ16 και βάζουμε μέσα το μίγμα του nougat, αφού προηγουμένως έχουμε βρέξει τα χέρια μας με νερό.
  • Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας προς τα κάτω.
  • Ρίχνουμε την άχνη σε όλη την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει για 24 ώρες.
  • Αφαιρούμε το στεφάνι με τη βοήθεια ενός βρεγμένου μαχαιριού και κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι
http://greekcook.gr



Υλικά

½ κιλό μέλι
4 ασπράδια αβγών
½ κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
2 σταγόνες χυμό λεμονιού
700 γρ. αμύγδαλα αμύγδαλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 φλυτζάνι (150 γρ.) φυστίκια ολόκληρα καβουρντισμένα
1 κουταλάκια κόλιαντρο τριμμένο
6 στρώσεις φύλλο κρούστας


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βράζετε τη ζάχαρη με το μισό νερό και το χυμό λεμονιού μέχρι να έχετε ένα πηχτό σιρόπι. Βράζετε το μέλι με το υπόλοιπο νερό για 5 λεπτά. Ανακατεύετε τα 2 υγρά.
Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτετε στο μίγμα των υγρών.
Τα βάζετε σε κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις βράσε προσθέτετε τα αμύγδαλα, φυστίκια, κόλιαντρο και ξύσμα ανακατεύοντας ελαφρά και συνέχεια μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Όταν το μίγμα έχει κρυώσει απλώνετε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ρίχνετε το μίγμα από πάνω. Καλύπτετε με άλλα 3 φύλλα και πιέζετε με μια ξύλινη πλάκα να συμπιεστεί.
Κόβετε το μαντολάτο σε τετράγωνα κομμάτια , τα βάζετε σε ταψί και τα ψήνετε για 15 λεπτά.

http://www.radicio.com

2 σχόλια:

  1. Τι μου θύμησες τώρα; Όταν ήμουν μικρός και πηγαίναμε στο γιαγιά μου, ήταν ένα συρτάρι το οποίο είχε πάντα μαντολάτο και φυσικά το τιμούσα ανάλογα!! :-)

    www.melissopazari.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιθετως με τον παραπανω φιλο δε θελω να το θυμαμαι.
    Κολησε ενα απονευρωμενο μου δοντι και βγηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή