Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

*. Αντιμετώπιση του κηρόσκορου με φυσικά μέσαΑναδημοσίευση απο τα πρακτικά της ημερίδας Μελισσοκομίας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

Χαριζάνης Π., Λαζαράκης Δ., Αλυσσανδράκης Ε.

Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα

      Ο μεγάλος κηρόσκορος Galleria mellonella (L.) είναι ένας από τους κυριότερους εχθρούς των μελισσών στην Ελλάδα και κάθε χρόνο καταστρέφει πολλές κηρήθρες (χτισμένες) στην αποθήκη ή μέσα στις κυψέλες όταν αυτές έχουν λίγο πληθυσμό. Τα ενήλικα (πεταλούδες) δεν προκαλούν καμία ζημιά και δεν τρέφονται καθόλου στη διάρκεια του σταδίου αυτού. Μόνο το στάδιο της προνύμφης τρέφεται και προκαλεί ζημιά στις κηρήθρες. Όμως τα ενήλικα και οι προνύμφες μπορούν να μεταφέρουν παθογόνα όπως της Αμερικανικής Σηψιγονίας.
     Η μέχρι τώρα διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι όλα τα στάδια του κηρόσκορου καταστρέφονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι όλα τα στάδια (αυγά, προνύμφες, νύμφες και ενήλικα) του κηρόσκορου πεθαίνουν μετά από έκθεση στους -15 C για 2 ώρες. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι κηρήθρες στην αποθήκη το καλοκαίρι πρέπει να διατηρούνται στις χαμηλές θερμοκρασίες (- 20 C) για πολλές ημέρες προκειμένου να έχουμε την καταστροφή όλων των σταδίων.    Αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη γιατί πολλοί μελισσοκόμοι παραπονιούνται ότι πολλές κηρήθρες προσβάλλονται παρόλο που εφαρμόζουν τις οδηγίες σύμφωνα με τα βιβλία.
        Σε ειδικό θάλαμο εκτροφής (+30 C) του Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έγιναν εκτροφές του κηρόσκορου και παράχθηκαν αρκετές χιλιάδες αυγά, προνύμφες, και νύμφες.
Κατόπιν εκτέθηκαν σε θερμοκρασία - 20 C (καταψύκτης) για διάφορους χρόνους που κυμαίνονταν από 2 έως 120 ώρες (2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 36, 48, 96, 120). Μετά την έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες τοποθετούνταν στους 30 C (θάλαμο εκτροφής) για να γίνει η διαπίστωση πόσα έζησαν και πόσα πέθαναν.
      Το πείραμα επαναλήφθηκε επί 3 χρονιές. Σε 2 ώρες υπήρχε πλήρης καταστροφή των προνυμφών, νυμφών και ενηλίκων του κηρόσκορου. Το ποσοστό καταστροφής των αυγών ήταν μεγάλη μετά από 10 ώρες διατήρησης στον καταψύκτη. Υπήρχαν όμως και αυγά (μικρό ποσοστό) που επιβίωσαν ακόμη και 120 ώρες (5 ημέρες) διατήρησης στους - 20 C. Για τον παραπάνω λόγο έγινε και επανάληψη του πειράματος με έκθεση των αυγών στους -20 C για 2, 5 και 10 ημέρες. Στο τελευταίο πείραμα παρουσιάστηκαν και αυγά του κηρόσκορου που επιβίωσαν μέχρι και 9 ημέρες.
    Επίσης περιγράφεται η κρυωνική μέθοδος καταστροφής των αυγών και η απολύμανση των κυψελών όπου σε ρωγμές και άλλα σημεία εμφωλεύουν τα αυγά του κηρόσκορου.
Από τα παραπάνω αποτελέσματα γίνεται σαφές ότι τα αυγά του κηρόσκορου επιζούν και στις 120 ώρες. Αυτό αλλάζει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισής του.
     Οι μελισσοκόμοι που τόσο καιρό ήξεραν ότι η διατήρηση των κηρηθρών στον καταψύκτη για μισή μέρα, εξασφάλιζε την προστασία τους από τον κηρόσκορο, αυτό δεν είναι αληθές. Θα πρέπει οι κηρήθρες να παραμένουν σε καταψύκτη για τουλάχιστον 5 ημέρες ή σε ψυγείο (8 έως12 C) για όσο καιρό η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 15 C.

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΎ ΚΑΛΉ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΆΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ.
    ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΜΠΟΥΝ 6 ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΕ ΣΙΤΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΚΙΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΚΟΥΛΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή