Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

*. 14 Μαϊου 1920.


14 Μαΐου 1920 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, συγκινημένος και περήφανος αναγγέλλει στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

«Κύριοι Βουλευταί, λαμβάνω την τιμήν να ανακοινώσω εις την Βουλή ν ότι ο Εθνικός Στρατός, προελάσας εκ Ξάνθης, κατέλαβε ολόκληρον την Θράκη ν και τμήματα αυτού ευρίσκονται ήδη καταυλισμέ να εις εν των Προαστίων της Αδριανουπόλεως, το Κάραγατς. Η κατάληψις της Δυτικής Θράκης εγένετο εν απολύτω τάξει, χωρίς την δημιουργίαν ουδενός λυπηρού επεισοδίου. Είμαι βέβαιος ότι μετά της αυτής επιτυχίας θέλει να γίνει εν καιρώ και η περαιτέρω προέλασις και εις την Ανατολική ν Θράκη ν, μέχρι των ορίων τα οποία μας επεδίκασεν η Συνθήκη.Την στιγμήν αυτήν θεωρώ καθήκον, από του Βήματος, να εκφράσω εις τον Διοικητή ν, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτας του εθνικού Στρατού, τα συγχαρητήρια της Κυβερνήσεως».

Στις 28 Ιουλίου 1920 έγινε και η τυπική κατακύρωση της Δ. Θράκης στην Ελλάδα με τη συνθήκη των Σεβρών, όπου υπογράφτηκε χωριστή συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και συμμάχων, με την οποία οι σύμμαχοι παραχωρούσαν τη Δ. Θράκη στην Ελλάδα.


Χάρτης της Μεγάλης Ελλάδος, 1920


Ο Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, 1920


2 σχόλια:

  1. Αναστάση γεια σου
    Ποιος γνωρίζει από τους νεολαίους μας σήμερα, για αυτές τις πραγματικά ηρωικές πράξεις των προγόνων μας. Πράξεις που γράφτηκαν με αίμα Ελλήνων παλικαριών.
    Τα σημερινά παλικάρια μας, γράφουν ιστορία μόνον με τον αντίχειρα του δεξιού τους χεριού στα κινητά για να ψηφίσουν στην Γιουροβίζιον τον ….Σάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα πιστεύω οτι και η σημερινή νεολαία θα κάνει το ίδιο αν χρειασθεί. Βασιζομαι στον ενθουσιασμό και την άγνοια. Όσο για το οτι δεν γνωρίζουν την ιστορία ίσως δεν είναι αυτά υπευθύνα, είναι υπεύθυνοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή