Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

*. Ασφάλιση μελισσοσμηνών απο τον ΕΛΓΑ. Κανονισμός ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου.-

Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι:

α) Φυσικά αίτια: Χαλάζι, υπερβολικό ψύχος, χιόνι, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνας, κεραυνός, ζημιά από άγρια ζώα, σεισμός, κατολίσθηση καθίζηση, πυρκαγιά από ανωτέρα βία.
β) Ασθένειες : Νοσεμίαση (Nosema apis) και Αμερικάνικη Σηψηγονία των μελισσοσμηνών (Paeniballus Larvae).

Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται:

Ζημιές που έχουν επίπτωση στην αναμενόμενη παραγωγή της τρέχουσας ή οποιασδήποτε μελλοντικής παραγωγικής φάσης ή περιόδου. Εξαιτίας της επίδρασης των ασφαλιζόμενων κινδύνων
Από τον κίνδυνο της πλημμύρας δεν καλύπτονται οι εκμεταλλεύσεις που οι μόνιμες ή προσωρινές τους εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στην περίμετρο της ανώτατης στάθμης των φυσικών ή τεχνικών ρευμάτων ή άλλων όγκων γλυκού νερού , που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της διακύμανσης της στάθμης του νερού, καθώς επίσης και σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνες έργου».
Εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν λιγότερες από 10 κυψέλες. (Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για ζημιές από αρκούδες, καθώς και για ζημιές που προκαλούνται από τα παραπάνω αναγραφόμενα φυσικά αίτια και ασθένειες κατά τη διάρκεια της ίδιας «ασφαλιστικής περιόδου»
Ζημιές που είναι μικρότερες των 5 κυψελών (δεν ισχύει για ζημιές από αρκούδα όταν αυτή είναι μικρότερη της μιας (1) κυψέλης.
Ζημιές, σε μελισοσμήνη όταν στις κυψέλες δεν υπάρχει καθόλου «σμήνος» (κυψέλες «κενές» σμήνους), επειδή ο ασφαλισμένος είτε δεν έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του ζωικού του κεφαλαίου αναλόγως του κινδύνου, είτε δεν είχε δηλώσει έγκαιρα την εξελιχθείσα ζημιά.
Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές εάν δεν έχουν καταβληθεί από τους ασφαλιζόμενους οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές

Ποσοστά κάλυψης ζημιών

Σε περίπτωση ζημιών από ασφαλιζόμενους κινδύνους (χαλάζι, υπερβολικό ψύχος , χιόνι ανεμοθύελλα κ.λ.π) καλύπτεται το 80% της ζημιάς.
Σε περιπτώσεις ζημιών από αρκούδα καλύπτεται το 100% της ζημιάς.

Από 1.1.2007 όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι είναι αυτοδίκαια ασφαλισμένοι στον ΕΛ.Γ.Α, . Η ασφαλιστική εισφορά, 0,5% της αξίας των πωλουμένων κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων, θα αναγράφεται στα τιμολόγια πώλησης, θα παρακρατείται και μέσω των Δ.Ο.Υ. θα αποδίδεται στον ΕΛ.Γ.Α.

4 σχόλια:

  1. Τάσο να μην πάθεις ζημιά.
    Αν την πάθεις μετά τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρα.
    Να ήξερα τουλάχιστον η αρκουδίτσα μου ευχαριστήθηκε όταν μου τα έφαγε?
    Αν τα ευχαριστήθηκε χαλάλι της.
    Παλιά πληρώναμε 0,35 λεπτά την κυψέλη ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ τώρα μάλλον συμφέρει στην ΑΤΕ 120€ ανά 100 μελίσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεοδόση έχεις δίκαιο. Σε μια ανάρτηση του Άνθυμου λέει για την ασφάλιση στην ΑΤΕ.Γνωρίζεις και για μικρότερη ποσότητα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποιος μαθει να μας πει λεπτομέρειες ,ποιες κατηγοριες,ποσα,πως........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και πάλι.
    100 μελίσσια ασφαλισμένα για 20000€ αξία τα ασφάλιστρα είναι 120€.
    Καλό όμως είναι να ασφαλίζονται όσα γράφει το μελισσοκομικό βιβλιάριο +_ 20γιατί? Αν κτύπα ξύλο καούν τα 50 για να αποζημιώσουν κοιτάνε το βιβλιάριο και αν γράφει παράδειγμα 200 θα κάνουν επιμερισμό και θα αποζημιώσουν τα 25.
    Τώρα τα ασφάλιστρα παίζουν ανάλογα με το πόσο θέλουμε να ασφαλίσουμε την κάθε κυψέλη μας και για ποιο λόγο.
    Ασφαλίζουν από 5 έως όσα θέλουμε.
    Για να μην λέω εγώ γιατί ασφαλιστής δεν είμαι [ απλά τα αναφέρω για μια πρώτη γεύση ] κάντε μια βόλτα απ την ΑΤΕ είναι πρόθυμοι να ενημερώσουν για λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή