Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

*.Βαρρόα - Varroa jacobsoni

Βαρρόα: Αιτία της προσβολής είναι το άκαρι Varroa jacobsoni
Θεραπεία
Μυρμιγκικό οξύ: Σε ένα χαρτόνι διαστάσεων περίπου 20 χ20 cm το οποίο τοποθετούμε επάνω στά πλαίσια βάζουμε από μία σύριγγα 2.5 ml μυρμιγκικό οξύ και κλείνουμε την κυψέλη. Eπαναλαμβάνουμε μετά από 4 μέρες και γιά τέσσερεις φορές. Κάνουμε μία επέμβαση την ¨Ανοιξη και μία το φθινόπωρο εννοείτε πολύ πρίν και μετά τον τρυγητό.
ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ.
Α-ΤΡΟΠΟΣ:Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπώλ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα), προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα). Θερμοκρασία εφαρμογής 12-32 C με ιδανική τους 18 C. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο.
Β-ΤΡΟΠΟΣ: Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα। Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταίζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου. Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκιάς βαρρόας. Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο. Δεν αφήνει υπολλείματα στο κερί και στο μέλι. Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία. Aποτελεσματικότητα πάνω από 95%.
Πηγή: kynigos.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου