Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

*. Γλυκιά Γιορτή Μελιού.

Ανεξήγητο μυστήριο αποτελεί για τους επιστήμονες ο μηχανισμός με τον οποίο μια μέλισσα μπορεί ν' αναγνωρίσει οποιοδήποτε φυτό στον κόσμο, ασχέτως με το μέρος που έχει γεννηθεί κι έχει ζήσει.

Ταξίδι στον «μαγικό» κόσμο της μέλισσας μπορούν να πάνε όσοι επισκεφθούν, ώς την Κυριακή (σήμερα), τη γιορτή μελιού που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κι ο Μελισσοκομικός Σύλλογος, στο Πεδίον του Αρεως, στη Θεσσαλονίκη

«Αν μεταφέρουμε ένα μελίσσι από την Ελλάδα στον Καναδά, το μελίσσι αυτό θα γνωρίζει -άγνωστο πώς- όλα τα φυτά της νέας του χώρας», λέει ο καθηγητής μελισσοκομίας-σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Θρασυβούλου που χρόνια παρατηρεί τον τρόπο ζωής του εντόμου και δηλώνει γοητευμένος από αυτό το μικρό θαύμα της φύσης.

«Αφού η μέλισσα ρουφήξει το νέκταρ από ένα λουλούδι», εξηγεί ο καθηγητής, «επιστρέφει στην κυψέλη και χορεύει περιγράφοντας παραστατικά στις υπόλοιπες μέλισσες τη διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στο φυτό. Επίσης, αυτό είναι και το απίστευτο που αδυνατούμε να το καταλάβουμε, δίνει στις μέλισσες να δοκιμάσουν νέκταρ ή γύρη από το φυτό κι εκείνες αναγνωρίζουν ποιο είναι, γιατί κατευθύνονται αμέσως σ' αυτό».

Το μέλι είναι η τροφή που δεν χαλάει ποτέ, γι' αυτό... «οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να αγνοήσουν την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες, που αποτελεί απλώς μια αγορανομική υποχρέωση», σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου.

Ενα κιλό ζάχαρη έχει 4.000 θερμίδες, ενώ ένα κιλό μέλι ελάτης μόλις 2.200. Εκτός από υγιεινό τρόφιμο όμως, το μέλι φαίνεται ότι έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες.

«Προτείνω στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά που έχουν ακμή, να βάλουν στο πρόσωπό τους για μισή ώρα βασιλικό πολτό με μέλι. Οταν ξεπλυθούν, το πρόσωπό τους θα γυαλίζει και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής», λέει ο καθηγητής κι υπενθυμίζει ότι «σε μερικές χώρες, το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων νόσων, όπως οι ρευματισμοί».

Στη διάρκεια της γιορτής μελιού, θα παρουσιαστούν κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, καλλυντικά από προϊόντα της μέλισσας και συνταγές, τρόποι συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, ενώ θα γίνει επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή.

Το μέλι από βαμβάκι αποτελεί το 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κι όπως είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής του εργαστηρίου Ανδρέας Θρασυβούλου, είναι πλούσιο σε βακτηριοστατικές ιδιότητες, αλλά λόγω του ότι το χρώμα του είναι αρκετά άσπρο, δεν προτιμάται από το καταναλωτικό κοινό.

«Το μέλι αυτό παράγεται από μέλισσες σε κυψέλες που βρίσκονται κοντά σε βαμβακοχώραφα και είναι πολύ θρεπτικό, ωστόσο το άσπρο του χρώμα δεν προσελκύει τους καταναλωτές, έτσι οι παραγωγοί συνήθως το αναμειγνύουν με άλλα είδη», μας είπε ο κ. Θρασυβούλου.

Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. κάνει εδώ και 20 χρόνια μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Οι επιστήμονες αγοράζουν συσκευασμένο μέλι από σούπερ μάρκετ και το αναλύουν, όχι για αγορανομικό έλεγχο, αλλά για ερευνητικό σκοπό. Ωστόσο, αν βρεθεί νοθεία ενημερώνεται ο ΕΦΕΤ.

«Γνωρίζουμε καλά ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες μελιού από την Κίνα, την Τουρκία, το Μεξικό και την Αργεντινή, αλλά δεν μπορούν να εντοπιστούν. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αυτάρκεια σε παραγωγή μελιού, δεν λείπουν πάντως και οι εισαγωγές από άλλες χώρες. Η Ελλάδα παράγει περίπου 12.000 τόνους μελιού τον χρόνο, ελάχιστο μέρος της οποίας εξάγεται σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο κ. Θρασυβούλου.

Προβλήματα
Οι περίπου 22.000 Ελληνες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ξηροθερμική κι αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Ενδεικτικό είναι πως στην Ελλάδα κάθε κυψέλη αποδίδει περίπου 10 κιλά μέλι, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες 20-30 κιλά μέλι. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής εδώ είναι 4-5 ευρώ/κιλό και στις άλλες χώρες κοντά στο 1 ευρώ/κιλό.

«Υπάρχουν χώρες που επιδοτούνται οι μελισσοκόμοι για να εξάγουν μέλι, αυτό φυσικά δεν ισχύει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι εποχές είναι δύσκολες για τη μελισσοκομία και οι παραγωγοί προβληματίζονται σοβαρά για το μέλλον τους», σημείωσε ο κ. Θρασυβούλου, ο οποίος θα δώσει διάλεξη στη Γιορτή Μελιού με θέμα την ποιότητα του ελληνικού μελιού.

Παράλληλα, στη Γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα προσφερθούν στους επισκέπτες 6.000 λουκουμάδες, 150 κιλά γιαούρτι και 100 κιλά μέλι. Θα υπάρχουν ακόμη ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα με προϊόντα μελιού και κυψέλης, καθώς και καλλυντικά από μέλι.

Το μέλι είναι από τις θρεπτικότερες και υγιεινότερες τροφές, με περιεκτικότητα 77-78% σε σάκχαρα -κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Το μέλι με σκούρο χρώμα, όπως το πευκόμελο, είναι πλούσιο και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, ενώ γενικά δρα κατά της κόπωσης, ανακουφίζει από εσωτερικές διαταραχές του στομάχου, πονόλαιμο, βοηθά σε έναν ήρεμο ύπνο, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά. Η χρήση του στην Ιατρική ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως αντισηπτικό για εξωτερική χρήση σε εγκαύματα και πληγές.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ (΄Εθνος)

ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου